Optimaal herstel van het hoogveen vraagt om maatregelen in het natuurgebied én daarbuiten. We hebben dus twee belangrijke opdrachten.
In het natuurgebied
Een veenlandschap is gebaat bij water, veel water. Daarom neemt Staatsbosbeheer maatregelen om in natuurgebied Engbertsdijksvenen water vast te houden en om te voorkomen dat water verdampt via grassen, bomen en bosopslag.
Rondom het natuurgebied
Om de natuurdoelen te behalen is het óók nodig om maatregelen te nemen rondom het natuurgebied. Bijvoorbeeld door bufferzones aan te leggen die helpen om water in het gebied vast te kunnen houden. Een belangrijk uitgangspunt is dat de lokale bevolking in het gebied kan blijven wonen en werken.
Staatsbosbeheer beschermt planten en dieren die horen bij het unieke hoogveenlandschap in Engbertsdijksvenen. Het vasthouden van regenwater en het verhogen van de grondwaterstand zijn hiervoor belangrijke voorwaarden. Daarom neemt Staatsbosbeheer maatregelen om water vast te houden en om te voorkomen dat er veel water verdampt via grassen en bomen.
Het verwijderen van bos en bosopslag wordt afgerond in 2021. Het herstel en de aanleg van kades en het dempen van sloten voor een beter hydrologisch systeem wordt medio 2024 afgerond.
Ook buiten het natuurgebied wordt bekeken waar en hoe de grondwaterstand kan worden verhoogd, ter ondersteuning van stabielere, hogere veenwaterstanden. In opdracht van provincie Overijssel stelt LTO Noord een inrichtingsplan op voor de (landbouw)gronden rondom het natuurgebied. Er zijn diverse varianten doorgerekend om in ‘bufferzones’ water vast te houden.
De Bestuurlijke Adviescommissie, waarin alle partners zijn vertegenwoordigd, adviseert de provincie over het totaalpakket aan maatregelen.
Hoe beïnvloeden de twee processen elkaar?
Over de maatregelen in beide processen wordt advies gegeven door één Bestuurlijke Advies Commissie. Hiermee wordt het geheel in samenhang beoordeeld. Alles gebeurt met één doel: optimaal herstel van het hoogveen. Een belangrijk uitgangspunt is dat de lokale bevolking in het gebied kan blijven wonen en werken.
Waarom zijn er twee losse processen?
Het natuurgebied is (grotendeels) eigendom van Staatsbosbeheer. Hiervoor stellen zij op basis van de doelen een inrichtingsplan op met beheersmaatregelen. In het omliggende gebied van Engbertsdijksvenen zijn veel verschillende grondeigenaren. Dit vraagt om een onafhankelijk gebiedsproces waarbij de doelen vaststaan en in samenwerking met grondeigenaren, bewoners en overige betrokkenen gezocht wordt naar passende beheersmaatregelen.
Maatregelen rondom het natuurgebied
Maatregelen in het natuurgebied