Een hoogveenlandschap heeft een unieke structuur met bijzondere flora en fauna. De optimale omstandigheden willen we zo goed mogelijk benaderen. Daarom is er veel onderzoek gedaan naar de huidige omstandigheden en de kansen voor verdere natuurontwikkeling. Welkom veenmos, boomkikker en kraanvogel!
De belangrijkste doelstelling voor Engbertsdijksvenen is het in stand houden van bijzondere natuur. Dit geldt met name voor de habitattypes: droge heide, actieve hoogvenen en herstellende hoogvenen. We doen er alles aan om de condities voor de geoorde fuut, de toendrarietgans en de kraanvogel te verbeteren en verstoring van bijvoorbeeld vogels door beweging, trilling of geluid zo veel mogelijk te voorkomen. We houden ons strikt aan de voorschriften vanuit de Natuurbeschermingswet.
In ecologische onderzoeken wordt volop gekeken naar het effect van hydrologie op doelsoorten.
In de afgelopen jaren is op veel plekken in Engbertsdijksvenen onderzoek gedaan naar de bodem. Hoe is de bodem van het grasland, de vochtige heide of het hoogveen opgebouwd? Welke nitraat- en fosfaatconcentraties bevinden zich op welke diepte? Wat is de samenstelling van het grondwater en welke natuurpotenties zijn er? Door onderzoek kunnen we nauwkeurig bepalen wat er nodig is om de natuur te herstellen.
Maatregelen rondom het natuurgebied
Maatregelen in het natuurgebied