Veenmos zet CO2 en methaan om in biomassa Veenmos groeit ‘eindeloos’ door waarbij het aan de onderkant afsterft. Dit afgestorven veen breekt niet af door de ongunstige omstandigheden voor micro-organismen en ander bodemleven. Groeiende hoogvenen leggen per jaar 1,2 ton CO2/ha vast (Succow, 2005).
Een direct effect op kortere termijn is de verminderde uitstoot van CO2. Door de Engbertsdijksvenen en de directe omgeving te vernatten, oxideert er namelijk minder veen en andere organische stof. De huidige uitstoot bedraagt jaarlijks tussen 9-18 ton CO2/ha. Door de vernatting zal deze uitstoot tot bijna 0 reduceren. Zo draagt hoogveenherstel direct bij aan de klimaatdoelstellingen.
Hoeveel CO2 kan actief hoogveen in Engbertsdijksvenen vastleggen?
Het veengebied kan potentieel 3.3 mton CO2 vastleggen. Dit is vergelijkbaar aan de uitstoot van 1 miljoen auto’s die op benzine rijden.
Hoe kan het dat Engbertsdijksvenen nu juist CO2 uitstoot?
Alleen onder de juiste omstandigheden kan hoogveen kan CO2 vasthouden. Wordt het veen te droog, dan komen er juist broeikasgassen vrij. Want het veen - dat eeuwenlang onder het grondwater heeft gelegen – wordt dan ineens aan de lucht blootgesteld en ‘verbrandt’. Door de verse zuurstof uit de lucht en bacteriën in de bodem breken oude plantenresten af. Het resultaat: de bodem daalt en het veen vliegt grotendeels als CO2 de lucht in.
Wat is CO2?
Koolstofdioxide, oftewel CO2, is een gas dat van nature in de atmosfeer aanwezig is. Daarbij wordt CO2 uitgestoten door de verbranding van fossiele brandstoffen, zoals kolen, olie en gas. De uitstoot van CO2 is schadelijk voor het milieu.
Hoe kan veen CO2 vasthouden?
Hoogveen heeft regenwater nodig om actief te zijn en CO2 te kunnen vasthouden. De Engbertsdijksvenen moet daarom een permanent natte omgeving zijn met een stabiele waterspiegel en weinig voedingsstoffen.
Maatregelen rondom het natuurgebied
Maatregelen in het natuurgebied