Binnen de grenzen van het natuurgebied zijn al de nodige maatregelen getroffen om hoogveen in Engbertsdijksvenen te herstellen. In 2018 is Staatsbosbeheer gestart om jonge scheuten en bomen te verwijderen uit het natuurgebied. Ze hebben dagelijks per boom liters water nodig om te groeien, terwijl dit water hard nodig is voor het herstellend hoogveen.
Als het broedseizoen medio juli 2020 is afgelopen, vervolgt Staatsbosbeheer de werkzaamheden ten zuiden van de Eerste Nieuwe Leidijk. Vervolgens gaat het werk in het midden van het natuurgebied verder, ten noorden van de Engbertsdijk. Aansluitend wordt bosopslag rondom de hoogveenkern verwijderd en langs het wandelpad richting uitkijkpunt De Pluus.
Het kan zijn dat wandelpaden voor uw veiligheid tijdelijk worden afgesloten. Dit staat duidelijk aangegeven in het gebied.
Er is veel zand- en leemgrond nodig om bestaande kades te repareren en nieuwe kades aan te leggen. Staatsbosbeheer treft voorbereidingen voor de werkzaamheden.
Depot voor leemgrond
Om de overlast van transport en opslag van grond zoveel mogelijk te beperken, is het bestaande leemdepot op grond van Staatsbosbeheer uitgebreid. Dit depot ligt bij de parkeerplaats aan de Dorpsstraat in Kloosterhaar en is makkelijk bereikbaar met vrachtwagens via de N341.
75% minder transportbewegingen van zand
Om de overlast voor omwonenden te beperken, is het plan om zand via een pijpleiding het gebied in te brengen. Het aantal vrachtbewegingen daalt hiermee vermoedelijk met ongeveer 75%. De aanleg van de pijpleiding lijkt haalbaar. Staatsbosbeheer voert het gesprek met het waterschap en de betrokken grondeigenaren om te zorgen dat de pijpleiding goed kan worden aangelegd. De laatste stap voor de daadwerkelijke aanleg, is het aanvragen van de benodigde vergunningen.
Staatsbosbeheer gaat na de zomer van 2020 verder met reguliere onderhouds- en beheerwerkzaamheden. Zo blijft het gebied open en ontwikkelen zich geen nieuwe uitlopers op plaatsen waar bomen verwijderd zijn.
Hoe wordt er tijdens de uitvoering omgegaan met de aanwezige flora en fauna?
Staatsbosbeheer gaat voorzichtig te werk. Om te beginnen houden we ons rustig in broedseizoen, zodat we de natuur niet verstoren. Voordat we aan het werk gaan, doen we eerst een inventarisatie van aanwezige soorten. We zetten met lint de plekken af waar machines niet mogen komen.
Maatregelen rondom het natuurgebied
Maatregelen in het natuurgebied