Er zijn een aantal vergunningen nodig voor tijdelijke voorzieningen. Lees meer
Kades moeten voorkomen dat water snel uit het natuurgebied wegstroomt. Er is namelijk een groot hoogteverschil van Noord naar Zuidwest. Om dit hoogteverschil op te vangen worden compartimenten gecreëerd met ieder een uniek waterniveau. Hiervoor moeten kades worden hersteld en opnieuw aangelegd met zand- en leemgrond. Er wordt hard gewerkt aan een definitief ontwerp.
Bekijk het voorlopige ontwerp van de kades
Vanaf de zomer van 2021 start de voorbereiding van de werkzaamheden voor de aanleg van kades en dempen van sloten.
GS beslist over de uiteindelijke inrichting.
Om de natuur in stand te houden, is het ook nodig om maatregelen te nemen buiten het natuurgebied. Engbertsdijksvenen is voor de watervoorziening namelijk ook afhankelijk van afstromend grondwater van de stuwwal, net over de Duitse grens. Tussen de stuwwal en het veengebied ligt een diep ontwaterd gebied. Het meeste water bereikt daardoor nooit het veen. Dit kan onder meer voorkomen worden door het verhogen van het waterpeil in sloten en kanalen en het creëren van natte bufferzones.
In de afgelopen jaren zijn er verschillende varianten doorgerekend om in ‘bufferzones’ water vast te houden. Deze varianten hebben in meer of mindere mate effect op de gronden in de directe omgeving van Engbertsdijksvenen, omdat het gebied op bepaalde plekken natter wordt. Samen met de grondeigenaren wordt gezocht naar een passende oplossing voor hun toekomst.
De Bestuurlijke Advies Commissie heeft op dit moment nog geen voorkeursvariant gekozen voor de inrichting van het gebied.
Het herstel en de aanleg van kades en het dempen van sloten voor een beter hydrologisch systeem wordt medio 2024 afgerond.
Maatregelen rondom het natuurgebied
Maatregelen in het natuurgebied