Veel mensen zijn het er over eens: Engbertsdijksvenen is een van de mooiste plekken van Twente. Hier kun je geweldig wonen, werken en wandelen, fietsen en genieten van de natuur. En dat willen we graag zo houden. Door te blijven investeren in het gebied versterken we de ecologie en economie.
De maatregelen brengen soms ook onzekerheden met zich mee. Wat is bijvoorbeeld het effect van ‘vernatten’ op uw woning of bedrijf? Wordt er nagedacht over een toename van muggen? Er wordt volop onderzoek gedaan en de effecten worden nauwkeurig gevolgd. Over de plannen, effecten en zorgen vinden ook gesprekken plaats met omwonenden, ondernemers en alle betrokken partners.
Hoogveen heeft water nodig. Daarom zijn alle plannen in en rondom Engbertsdijksvenen er op gericht om water langer vast te houden. Enerzijds door het wegstromende water tegen te houden met kades. Anderzijds door het grondwaterpeil te verhogen.
Bij omwonenden zijn er zorgen over een mogelijke toename van muggen en de impact van hogere waterstanden voor hun woning of perceel. Er vindt veel onderzoek plaats om de effecten van 'vernatten' te boordelen én te monitoren. Ook worden er maatregelen getroffen om de risico’s te beperken.
Eind jaren ’80 werd Kloosterhaar geplaagd door muggen. Om herhaling te voorkomen wordt jaarlijks onderzoek gedaan naar het soort en het aantal muggen in Engbertsdijksvenen. Het onderzoek naar stekende insecten vindt plaats onder leiding van Piet Verdonschot van de Wageningen Universiteit/Alterra. Het onderzoek richt zich op diverse locaties in het natuurgebied, gekoppeld aan de omliggende kernen rondom Engbertsdijksvenen.
Lees ook:
- ‘Hoogleraar: nieuwe muggenterreur rond Engbertsdijksvenen onwaarschijnlijk’ (Tubantia, 1 februari 2019)
In en rondom Engbertsdijksvenen zijn diverse peilbuizen geplaatst die de actuele waterstanden bijhouden. Deze peilbuizen staan zowel bij woningen, om eventuele vernatting te monitoren, als in het natuurgebied om daar de effecten op de natuur te kunnen volgen. Twee keer per jaar worden de waterstanden uitgelezen. U kunt zien waar de peilbuizen staan via het BRO-loket Klikt u op een meetpunt, dan verschijnt er een scherm met de laatste data van die betreffende peilbuis.
De belangrijkste doelstelling voor Engbertsdijksvenen is het in stand houden van bijzondere natuur. Dit geldt met name voor de habitattypes: droge heide, actieve hoogvenen en herstellende hoogvenen. We doen er alles aan om de condities voor de geoorde fuut, de toendrarietgans en de kraanvogel te verbeteren en verstoring van bijvoorbeeld vogels door beweging, trilling of geluid zo veel mogelijk te voorkomen. We houden ons strikt aan de voorschriften vanuit de Natuurbeschermingswet.
In ecologische onderzoeken wordt volop gekeken naar het effect van hydrologie op doelsoorten.
In de afgelopen jaren is op veel plekken in Engbertsdijksvenen onderzoek gedaan naar de bodem. Hoe is de bodem van het grasland, de vochtige heide of het hoogveen opgebouwd? Welke nitraat- en fosfaatconcentraties bevinden zich op welke diepte? Wat is de samenstelling van het grondwater en welke natuurpotenties zijn er? Door onderzoek kunnen we nauwkeurig bepalen wat er nodig is om de natuur te herstellen.
Maatregelen rondom het natuurgebied
Maatregelen in het natuurgebied