Het werk in de natuur staat nooit stil. Na de uitvoering van de herstelwerkzaamheden moet het gebied goed beheerd worden. Zo voorkomt Staatsbosbeheer dat nieuwe uitlopers ontstaan en nieuwe opslag ontstaat. Naast de inzet van machines zijn er ook andere manieren om het terrein te beheren, namelijk door middel van begrazing.
Aannemer Fuhler heeft opdracht om tot drie jaar na de werkzaamheden het gebied te blijven beheren op de delen die al zijn gekapt en waar de opslag is verwijderd. “Zo voorkomen we dat nieuwe uitlopers ontstaan en nieuwe opslag ontstaat,” aldus boswachter beheer Adriaan Hollander, die de beheermaatregelen vanuit Staatsbosbeheer coördineert. “In september 2019 zijn de dammen op de hoogveenkern deels gemaaid en het pad vanaf de werkschuur tot de Pluus. Daar staan veel bijzondere orchideeën, zoals de grote keverorchis en de gevlekte orchis.”
Naast de inzet van machines wordt het natuurgebied ook open gehouden door begrazing. ‘‘De begrazing met koeien gebeurt veelal door boeren uit de buurt”, geeft boswachter Adriaan aan. “Zij pachten een deel van onze grond en laten hun jongvee grazen, veelal aan de randen van het natuurgebied. Op enkele plekken hebben we zelfs schotse hooglanders lopen! De koeien worden onder meer ingezet om de ongewilde soorten als pitrus en pijpestrootje kort te houden.”
Naast koeien wordt ook schapenbegrazing toegepast in Engbertsdijksvenen. In 2018 is begraasd in het hoogveengebied. In 2019 zijn de schapen ingezet op de droge heide (struikheide). De schapen zorgen ervoor dat het gras tussen de heide en jonge opslag van bomen weg gegraasd wordt, zodat de heide niet dichtgroeit met bomen en er ruimte ontstaat voor jonge hei. Een afwisselende heide is belangrijk voor veel verschillende planten en diersoorten die van dit heidemilieu afhankelijk zijn, zoals bijvoorbeeld de roodborsttapuit, heideblauwtje en zandhagedis.
Hoe het beheer er in de toekomst uit gaat zien, is afhankelijk van hoe nat het gebied wordt na de inrichting. Boswachter Adriaan: “Het gebied wordt vernat, dus we gaan bekijken waar eventueel nog runderbegrazing kan worden ingezet. Er is contact met de pachters over het feit dat de situatie gaat veranderen. Maar nu is nog moeilijk in te schatten wat dat per pachter betekent. Dit wordt in de loop der tijd duidelijker.” Staatsbosbeheer verwacht een combinatie van opslagbeheer, maaien en begrazen.
Maatregelen rondom het natuurgebied
Maatregelen in het natuurgebied