In natuurgebied Engbertsdijksvenen zetten we alles op alles om hoogveen te behouden en te versterken. Door het gebied anders in te richten, stimuleren we de ontwikkeling in de natuur. Zo blijft bijzondere flora en fauna behouden voor de toekomst.
Door sloten te dempen, stuwen te bouwen en kades aan te leggen herstellen we als het ware de oorspronkelijke situatie. Het doel: de hydrologische omstandigheden in het natuurgebied duurzaam verbeteren.
Achter de schermen wordt hard gewerkt aan het ontwerp voor de versterking en aanleg van kades in het veengebied. Hoe kunnen we regenwater dat in het gebied valt zo goed mogelijk benutten voor veenvorming? Welke kades zijn aan versterking toe? Waar moeten duikers aangelegd worden of stuwen?
In een speciaal bouwteam gaan Staatsbosbeheer en de provincie Overijssel samen met een aannemer en een ingenieursbureau aan de slag. Het opgestelde Voorlopig Ontwerp wordt gedetailleerd uitgewerkt tot een Definitief Uitvoeringsontwerp.
Welke aannemer de voorbereiding van het werk mag uitvoeren, wordt binnenkort via een Europese aanbesteding gegund. De uitvoering van het werk gaat vermoedelijk na de zomer van 2021 van start.
Om sloten in het natuurgebied te mogen dempen, moet het bestemmingsplan van de gemeente Twenterand worden aangepast. In het huidige bestemmingsplan buitengebied van de gemeente Twenterand staat nu namelijk een verbodsbepaling voor het dempen van sloten in percelen met de bestemming natuur. Ook is een vergunning vereist voor de graafwerkzaamheden; een zogenoemde ontgrondingsvergunning.
Voor de benodigde besluiten en vergunningen wordt een gecoördineerde procedure ingezet met een Provinciaal Inpassingsplan (PIP). Dit betekent dat de benodigde vergunningen en besluiten in één procedure vanuit de provincie Overijssel worden geregeld. Hierdoor zijn er minder losse procedures nodig.
In een later stadium zullen aanvullende vergunningen moeten worden aangevraagd. Zoals onder meer de watervergunning en een vergunning voor de pijpleiding.
Maatregelen in het natuurgebied
Maatregelen rondom het natuurgebied