Contact opnemen
logo Engbertsdijks Venen
provincie overijssel logo
provincie overijssel logo
Blog van de boswachter

Aanhoudende droogte baart zorgen

Geplaatst op 27 mei 2020

Het mooie weer nodigt iedereen uit tot een heerlijke wandeling of fietstocht in de natuur. De lucht kleurt blauw en soms rood, het veenpluis staat in bloei en de vogels zingen hun lied. Engbertsdijksvenen is prachtig in de lente! Toch baart de droogte ons zorgen. Het waterniveau in greppels en sloten daalt met de dag en het veen droogt verder uit. Is het u ook opgevallen? Temeer wordt duidelijk waarom we in dit natuurgebied maatregelen nemen. Het is broodnodig om water vast te houden en bescherming te bieden aan planten en dieren die horen bij het unieke hoogveenlandschap.

Boswachter Jeroen Buunen: “Dat de kraanvogels op dit moment als paar rondvliegen boven Engbertsdijksvenen is een prachtig gezicht, maar geen goed teken. In het broedseizoen zou één van hen op het nest moeten blijven. Het is zo droog dat ze hoogstwaarschijnlijk geen veilige broedplaats konden vinden…”

Ons werk om regenwater vast te houden en daarmee hoogveen te herstellen, zetten we voort na het broedseizoen. We verwijderen dan bosopslag (jonge scheuten) en bos ten zuiden van de Eerste Nieuwe Leidijk en vervolgen het werk in het midden van het natuurgebied. We benutten het broedseizoen om alvast vergunningen aan te vragen voor de start van de werkzaamheden die daarop volgen, zoals het dempen en sloten en herstellen en aanleggen van kades.

Contactpersonen

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Maatregelen rondom het natuurgebied

Richard Jansink

Richard Jansink

Omgevingsmanager LTO Noord

rjansink@ltonoord.nl

Maatregelen in het natuurgebied

Bauke Zijlstra
Bauke Zijlstra

Bauke Zijlstra

Projectleider Staatsbosbeheer

engbertsdijksvenen@staatsbosbeheer.nl
Kees Jan Westra

Kees Jan Westra

Informatie over planten & dieren en recreatie

engbertsdijksvenen@staatsbosbeheer.nl

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Meld je aan