Contact opnemen
logo Engbertsdijks Venen
provincie overijssel logo
provincie overijssel logo
vrijstaande watersnip Nieuwsbericht

Komt het cultuurhistorisch landschap tot leven in Engbertsdijksvenen?

Geplaatst op 7 december 2020
Onderwerpen Ik wil meedenken

U kon tot maandag 4 januari 2021 reageren op de tweede interactieve kaart die is gemaakt in het kader van de interne maatregelen voor het natuurherstelproject in Engbertsdijksvenen. Op de kaart kunt u aangeven of cultuurhistorie terug zou moeten komen in het toekomstige landschap.

Karakter van het landschap

De mens maakt een groot deel uit van de rijke cultuurhistorie van Engbertsdijksvenen. De eerste bewoners kwamen in de Middeleeuwen naar de stuwwal bij Sibculo. Het landschap is door de eeuwen steeds meer veranderd en het hoogveen is grotendeels verdwenen. Staatsbosbeheer heeft aan bureau Cultuurland gevraagd om de landschapskarakteristieken vanuit verschillende tijdslagen in beeld te brengen. Bekijk de video onderaan deze pagina.

Op de interactieve kaart kon u uw mening geven over het belang van de historie en de bijzondere karakteristieken van dit hoogveenlandschap. Wilt u dat de bijzondere (cultuur)historie van dit hoogveengebied zichtbaar blijft in het landschap? Of hecht u meer waarde aan het vastleggen van de ontstaansgeschiedenis op een andere manier?

Iedereen die wil kon reageren op de interactieve kaart en alle ideeën waren welkom. In een zorgvuldige afweging wordt bekeken welke ideeën wel en niet haalbaar zijn. Staatsbosbeheer betrekt ook Stichting Streekmuseum Kloosterhaar-Balderhaar, het Veenmuseum in Westerhaar-Vriezenveenswijk en het Klooster Sibculo bij het belang van cultuurhistorie in de toekomst.

Stap voor stap naar een Definitief Ontwerp

De interactieve kaart is onderdeel van het participatieproces met de omgeving om te komen tot een Definitief Ontwerp (DO) voor de interne maatregelen. Naar verwachting is het DO voor de zomer van 2021 bekend en kunnen de werkzaamheden na de zomer starten. Wilt u meer weten wat de komende tijd gaat gebeuren in Engbertsdijksvenen en wanneer u kunt meedenken? Bekijk dan de tijdlijn.

Presentatie landschap en cultuurhistorie

Contactpersonen

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Maatregelen rondom het natuurgebied

Richard Jansink

Richard Jansink

Omgevingsmanager LTO Noord

rjansink@ltonoord.nl

Maatregelen in het natuurgebied

Bauke Zijlstra
Bauke Zijlstra

Bauke Zijlstra

Projectleider Staatsbosbeheer

engbertsdijksvenen@staatsbosbeheer.nl
Kees Jan Westra

Kees Jan Westra

Informatie over planten & dieren en recreatie

engbertsdijksvenen@staatsbosbeheer.nl

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Meld je aan