Contact opnemen
logo Engbertsdijks Venen
provincie overijssel logo
provincie overijssel logo vrijstaande klauwier
Nieuwsbericht

Nieuwe wildroosters aan de noordzijde, ook als toegang voor mindervaliden

Geplaatst op 29 april 2021

Het gebied rondom het heideterrein aan de oostzijde van het wandelpad naar de Pluus is vorig jaar afgerasterd. Dit is nodig om het terrein met grazers, zoals blaarkoppen en geiten, te kunnen beheren. Vanuit de omgeving kwam de wens ook rekening te houden met de toegankelijkheid voor minder validen. Staatsbosbeheer geeft graag gehoor aan dit verzoek en heeft samen met de betreffende bewoner bekeken wat de mogelijkheden zijn om dit deel van het natuurgebied voor minder validen toegankelijk te maken.

Dit resulteerde in twee nieuwe wildroosters aan de noordzijde van het gebied. Deze zijn eind maart geplaatst. Naast dat de roosters een afscheiding vormen voor het vee, kunnen ook mindervaliden over de roosters rijden.

De heer Drent uit Vriezenveen heeft een scootmobiel en komt graag in het natuurgebied: ‘Samen met Staatsbosbeheer ben ik op het idee gekomen om wildroosters te maken zodat mindervaliden kunnen genieten van Engbertsdijksvenen. Ik ben heel blij dat deze roosters er nu zijn’.

Achter de wildroosters is ruimte voor de blaarkop-ossen en geiten om te grazen. Al geruime tijd lopen de ossen door het natuurgebied. Zij helpen met het beheer van het natuurgebied. Hun graasgedrag houdt jonge boompjes en struiken kort. Daarnaast remmen de ossen de vergrassing van de heide door grassen zoals het pijpenstrootje kort te houden. De blaarkop is een oud- Hollands ras dat goed is toegerust op het verteren van ruwvoer. Dit past goed bij het natuurgebied Engbertsdijksvenen.

De Hollandse landgeiten kunnen, net zoals de blaarkoppen, goed omgaan met de sobere omstandigheden in Engbertsdijksvenen. Deze geiten eten liever jonge boompjes en struiken dan andere planten. En door de hoge stikstofdepositie groeien deze juist harder dan struik- en dopheide en andere planten die in de heide thuis horen. De heide en andere planten zijn weer van belang voor onder andere insecten, zandhagedissen en verschillende vogelsoorten die aan de heide zijn gebonden.

Dus als u een rondje wandelt aan de noordzijde van Engbertsdijksvenen dan kunt u deze dieren tegenkomen in het veld. Alhoewel deze runderen en geiten rustige soorten zijn, vragen wij u, zoals is toegestaan om alleen op de paden te blijven.

Contactpersonen

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Maatregelen rondom het natuurgebied

Richard Jansink

Richard Jansink

Omgevingsmanager LTO Noord

rjansink@ltonoord.nl

Maatregelen in het natuurgebied

Kees Jan Westra
Kees Jan Westra

Kees Jan Westra

Boswachter publiek

engbertsdijksvenen@staatsbosbeheer.nl
Cleo Hubers

Cleo Hubers

Omgevingsmanager Staatsbosbeheer

engbertsdijksvenen@staatsbosbeheer.nl

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Meld je aan