Contact opnemen
logo Engbertsdijks Venen
provincie overijssel logo
provincie overijssel logo vrijstaande klauwier
Nieuwsbericht

Vervolg verwijderen jonge berken in de Engbertsdijksvenen

Geplaatst op 8 augustus 2023

Loon- en Verhuurbedrijf Fuhler BV gaat volgende week weer verder met het verwijderen van jonge berkenbomen in de Engbertsdijksvenen. Zo wordt verbossing van het veenlandschap voorkomen wat het veen ten goede komt. Bomen verdampen dagelijks namelijk vele liters water, dit water is juist hard nodig voor het herstel van het hoogveengebied.

Fuhler voert een groot deel van de maatregelen uit met machines. In hele kwetsbare delen van de natuur is het handwerk. De werkzaamheden starten in het noorden van het gebied (de kant van Kloosterhaar) en eindigen aan de zuidkant. ”Omdat het hier om een kwetsbaar gebied gaat, zorgen we er voor dat de bodem zo min mogelijk belast wordt”, zegt Anke Volkerink, omgevingsmanager van Staatsbosbeheer. “Daarom zetten we twee specialistische moeraskranen op rupsonderstel in en versnipperen we het hout direct. Tijdens de werkzaamheden, blijven de paden gewoon toegankelijk. We verwachten dat deze onderhoudswerkzaamheden nog voor het einde van jaar gereed zijn.”

Binnen de grenzen van het natuurgebied Engbertsdijksvenen nemen we al jaren maatregelen om de natuur te herstellen. In 2018 is aannemer Fuhler gestart met het verwijderen van zaailingen en jonge bomen. Meer informatie over de ontwikkelingen van de Engbertsdijksvenen is te vinden op de website van Provincie Overijssel.

Contactpersonen

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Maatregelen rondom het natuurgebied

Richard Jansink

Richard Jansink

Omgevingsmanager LTO Noord

rjansink@ltonoord.nl

Maatregelen in het natuurgebied

Bauke Zijlstra
Bauke Zijlstra

Bauke Zijlstra

Projectleider Staatsbosbeheer

engbertsdijksvenen@staatsbosbeheer.nl
Kees Jan Westra

Kees Jan Westra

Informatie over planten & dieren en recreatie

engbertsdijksvenen@staatsbosbeheer.nl

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Meld je aan