Contact opnemen
logo Engbertsdijks Venen
provincie overijssel logo
provincie overijssel logo
Nieuwsbericht

20 april start het asbestonderzoek aan de zuidzijde van Engbertsdijksvenen

Geplaatst op 19 april 2022

Er is asbest gevonden aan de zuidzijde van Engbertsdijksvenen. Om precies te zijn langs het wandelpad dat vanaf de parkeerplaats De Pollen het natuurgebied in loopt ligt asbest (zie afbeelding hieronder). Wellicht dat u het zelf hebt zien liggen tijdens uw wandeling. We beantwoorden de 3 meest gestelde vragen die we binnenkregen. En informeren we u over het vervolg.

1. Is asbest gevaarlijk voor mijn gezondheid?

Voor u als voorbijganger is het niet schadelijk voor uw gezondheid. Asbest is pas gevaarlijk als asbestvezels vrijkomen en u deze inademt. Asbestvezels zitten vaak vast in andere materialen. Zolang hier niets mee gebeurt, is de kans erg klein dat deze vezels in de lucht komen en schade veroorzaken.

2. Hoe wordt het asbest weggehaald?
Het asbest wat zichtbaar was, is in beeld gebracht en verwijderd door een specialistisch bedrijf. Omdat niet bekend is hoeveel asbest er nog in de grond aanwezig is, is nader ‘afperkend’ onderzoek nodig. Dat gaat op korte termijn plaatsvinden. Het daadwerkelijk saneren ofwel te verwijderen van het asbest vindt op een later moment na de zomer plaats.

3. Moeten bewoners veiligheidsmaatregelen treffen?
Het gebied waar gewerkt wordt, wordt afgezet met rood-wit lint. Daarbij wordt een veilige zone gehanteerd, waar het daarbuiten veilig voor u is.

Veldwerkbureau Poelsema start op 20 april met het asbestonderzoek
Door onderzoek wordt de omvang van het asbest in kaart gebracht, zodat dit later zorgvuldig gesaneerd kan worden. Dit doen zij vanzelfsprekend met de expertise die u mag verwachten. Omdat zij gezondheid en veiligheid van u en hun werknemers erg serieus nemen, neemt Poelsema deze maatregelen:

• Het hele pad wordt afgesloten
Mocht u wel een wandeling willen maken, dan adviseren wij u het wandelpad via de Oude Leidijk te gebruiken. In de bijlage hieronder staat weergegeven welk deel van het wandelpad is afgesloten (tussen de blauwe stippen).

• Er worden proefsleuven gegraven
Met een kleine graafmachine worden sleuven gegraven om te controleren of er niet nog meer asbest in het gebied is. Na het onderzoek, sluiten ze deze sleuven weer.

• Zij werken in witte pakken en maskers in het afgezette gebied
Dit ziet er mogelijk heftiger uit dan het is. De pakken en maskers zijn voorzorgsmaatregelen om de veiligheid en gezondheid van de werknemers van Poelsema te garanderen.

Poelsema verwacht binnen een dag klaar zijn met het onderzoek
De werkzaamheden duren vanzelfsprekend langer als zij meer asbest vinden in het gebied.

Onderzoekslocatie
Voor u als voorbijganger is het niet schadelijk voor uw gezondheid. Asbest is pas gevaarlijk als asbestvezels vrijkomen en u deze inademt.

Contactpersonen

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Maatregelen rondom het natuurgebied

Richard Jansink

Richard Jansink

Omgevingsmanager LTO Noord

rjansink@ltonoord.nl

Maatregelen in het natuurgebied

Kees Jan Westra
Kees Jan Westra

Kees Jan Westra

Boswachter publiek

engbertsdijksvenen@staatsbosbeheer.nl
Cleo Hubers

Cleo Hubers

Omgevingsmanager Staatsbosbeheer

engbertsdijksvenen@staatsbosbeheer.nl

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Meld je aan